onsdag 24 juni 2009

Theda Bara.Hittade ett fantastiskt fotografi av Theda Bara på en loppis. Det satt i en ram med en liten skylt "fotografier 10 kronor, ram ej till salu" och jag fick tjata mig till att kvinnan skulle ta ut henne ur ramen och sälja henne till mig.
Hon är fantastiskt bra att fotografera smycken på, Theda. Jag hade tänkt skriva en liten informativ text om henne här och kollade Wikipedia för att få allt rätt. Men sedan var Wikis beskrivning så bra, så ni får den rakt av:

"Theda Bara, eg. Theodosia Goodman, född 29 juli 1885 i Cincinnati, Ohio, död 7 april 1955 i Los Angeles, Kalifornien (i cancer), var en amerikansk skådespelerska och stumfilmsstjärna; filmhistoriens första vamp.

Hon blev stjärna över en natt 1915 genom sin roll som hänsynslös femme fatale i filmen A Fool There Was. Filmen bygger på en dikt av Rudyard Kipling, The Vampire och på så sätt uppstod ordet "vamp".

Theda Bara lanserades som en kvinna med mystiska krafter, född i Saharaöknen, "kärleksbarnet" till en fransk konstnär och hans egyptiska älskarinna. Det sades att hennes namn var ett anagram för "Arab Death". I verkligheten var hennes far en vanlig, enkel skräddare.

Hon hade långt svart hår och använde kolsvart ögonmakeup för att framhäva sin blekhet. Hon omgav sig med symboler för döden, såsom dödskallar och korpar, körde omkring i en vit limousin, blev uppassad av "nubiska tjänare" och höll presskonferenser i starkt parfymerade rum, medan hon satt och smekte en orm.

Till sist började biopubliken tröttna på hennes överdrivenhet och fann henne mer eller mindre löjlig. Hon begav sig då till Broadway i förhoppning om att göra en ny karriär där. Detta misslyckades dock, och hennes karriär gick rakt utför. 1926 gjorde hon sin sista film och försvann därefter i glömska."

PS. Smycket med kronan finns på Etsy just nu!

2 kommentarer:

 1. Hej Liza, intressant historia om Theda!

  Och vackra gamla bilder du hittat att lägga dina jättefina smycken på, läckra örhängen och halsbandet med kronan var bara så snyggt!

  Heta sommarhälsn fr Dalarna!

  SvaraRadera
 2. Guldkant: Jag samlar jämt på mig gamla foton på loppisar, de är bra till lite allt möjligt! Men de blir bland annat stämningsfulla bakgrunder.

  Jag gillar de där kronorna som ser liksom gamla och ärgade och nästan rostiga ut! =D

  SvaraRadera