måndag 26 januari 2009

Subkultur

Hamnade mitt i en diskussion på ett internetforum där frågan var "Varför målar en Subkultur X svarta streck på kinderna?" och ett av svaren från en hyfsat snutig ung man löd "Det "betyder" ingenting, det är bara en modegrej."

Men det blir ju ett helt absrudt argument.
Ingeting kommer ju någonsin från ingenstans. Ingenting betyder någonsin "ingenting". Det finns inga helt tomma och okodade plagg, frisyrer eller acessoarer. Kläder är ett språk, måhända ett mer eller mindre medvetet eller måinriktat språk, men definitivt ett oundvikligt språk.
Låt mig illustrera:
Ponera att Häftig Kille 1 i subkultur X har en röd kavaj för att sångaren in ett band han gillar har det.
Sedan ser en kille som precis börjat identifiera sig med Subkultur X killen i den röda kavajen på en spelning och köper en själv. Kanske finns det dessutom bilder på internet av andra killar som har röda kavajer insom samma subkultur som han sett.
Han gör det inte för att han vet något om bandet killarna gillar, han gör det för att den för honom signalerar att han tillhör Subkultur X.
På ett sätt "betyder" den ingenting för honom, eftersom han inte bär den för de popkulturella referenserna. Men han säger ändå någonting om sig själv när han bär den: "Jag ser andra göra något i den här subkulturen och jag vill göra likadant." Andra kommer däremot eventuellt att plocka upp de popkulturela referenserna och då blir han ändå bärare av den betydelsen, även om han inte ens fattar det. Plagget betyder inte "ingenting" bara för att han inte fattar vad det betyder.
Detta tenderar alltid blir lite extra roligt när man pratar med någon tonåring dekorerad upp över ögonbrynen men utan så att säga "djup". Jasså, minsann, du har plockat på dig all de här subkulturealla markörerna och hört hitlåtarna, men det är alltså det du har att erbjuda? Det är då man inser att om ett år eller två har de växt ifrån alltihop och hoppat på nästa subkulturella tåg. Jag säger inte att man måste hålla med om det ett plagg är laddat med eller skriva under på de subkulturella referenserna, man kan göra saker bara för att de är snygga (vilket jag inte tycker är så bara, style is everything). Men man tolkar hela tiden människor runt omkring sig och blir hela tiden tolkad själv. Oundvikligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar