söndag 25 januari 2009

Äkta

Under kursen i etnologin under hösten och våren har vi diskuterat en del kring det här med att saker ska vara "äkta". T ex om huruvida en folkdräkt är äkta eller inte om man frångår vissa element i dräkten, ändrar materialen, ändrar mönstren lite, osv. Är det verkligen en "riktig" folkdräkt då? Det intressanta är ju att folkdräkterna som de ser ut nu definerades under 1800-talet när folk i princip hade slutat bära dem. Då blev det viktigt att samla in alla gamla dräkter och sammanställa exkat vad som kom varifrån och bestämma vad som ingick i varje dräkt för att gör hade speciell.
Mycket hade redan gått förlorat och det var svårt att säga exakt hur en "riktigt" dräkt någonstans i från hade sett ut. Så eftersom fel potentiellt kan ha skett då, vad spelar det för roll om någon ändrar i en dräkt nu?
Men det gör det. Folk blir upprörda. Det här med äkta saker är viktigt.
För ca en vecka sedan läste jag en shoppingblogg där en tjej skrev att nu hade hon köpt sin första RIKTIGA väska.
Hon hade då köpt en sk märkesväska för ca 3000 kronor.
Jag tycker det är otroligt intressant att hon väljer just de ordet för att beskriva den: den är riktigt, till skillnad från hennes tidigare väskor (som vi då får förmoda varit billigar och inte av något signifikant märke).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar